Kozí mléko

Je hodnotná a lehce stravitelná potravina.Má jiné složení tuků a bílkovin a obsahuje více minerálních látek než mléko kravské.
Dále obsahuje látky schopné mobilizovat imunitní systém organizmu, čímž působí jako antialergen. Obsahuje více fosforu, vápníku, draslíku a hořčíku než kravské mléko.
Vzhledem k obsahu vitamínu A a niacinu a lehké stravitelnosti je vhodné i pro výživu kojenců, svými vlastnostmi má nejblíže k mléku mateřskému.
Má obsah mědi zinku, manganu, titanu,chrómu a kobaltu, vitamíny A, B1, B2, B12, C, D, E a kyselinu listovou Tuk kozího mléka je přirozeně homogenní a tím lépe stravitelný.
Kyselina kaprilová a kaprínová pomáhá činnosti žláz s vnitřní sekrecí při léčení intestinálních koronárních poruch dříve narozených dětí.
Kaseín kozího mléka má víc aminokyselin glycinu, méně argininu a méně aminokyselin, které obsahují síru, zvlášť metioninu, než kravské mléko.
Má 320 kJ, sacharidy 4,5 g, bílkoviny 3,7 g, tuky 3,5 g.
Léčivé účinky kozího mléka jsou v celém světě vysoce ceněny a znali ho již staří Římané, kdy kozí mléko bylo považováno za „elixír krásy a dlouhověkosti" a bylo velmi ceněné. Dodnes se u mnoha horských národů kozí máslo s bylinkami používá jako součást řady léčebných mastí. Dlouhodobě známé léčebné účinky kozího mléka jsou podloženy i vědeckými studiemi. Kyselině mléčné obsažené v kozím mléku se přisuzují mimořádné léčivé účinky.

    Pít kozí mléko se doporučuje při:
  • onemocnění trávicího traktu a „přidružených orgánů" (játra, slinivka) Zde se kladně projevuje zásaditější charakter a vyšší neutralizační kapacita kozího mléka.
  • Při žaludečních a střevních potížích (obsahuje mnoho enzymů, které příznivě ovlivňují trávení).
  • Ideálně se osvědčilo u alergií na kravské mléko.
  • Vynikající léčebné účinky má také jogurt z kozího mléka.
  • Alergie - Při vzniku dětských alergií se největší role přičítá obsahu kaseinu, což je bílkovinná frakce obsažená v kravském mléce.
  • Uvádí se, že lidská populace je v 60 až 70 % případů alergická na tyto bílkoviny. Vzhledem k tomu, že kozí mléko má odlišné složení a odlišný podíl bílkovinných frakcí, je snášeno bez problémů nejen u dětí, ale i u dospělých.
  • Revmatické bolesti - Vykazuje protizánětlivé účinky, protože posiluje imunitní systém.
  • Kožní alergie (ekzémy) - Zde především pomáhají koupele v syrovátce doplněné o stravování s vyloučením kravského mléka a výrobků z něj. Stačí přidat do koupele pár litrů mléka, nebo syrovátky.
  • Prevence nádorových onemocnění - Existují názory, že kozí mléko zde hraje aktivní roli. Například bylo pozorováno, že organismus kozy je schopen si vytvářet účinné protilátky a nikdy neonemocní rakovinou.

Zajímavé výsledky jsou též z pozorování pacientů, kteří pravidelně pili kozí mléko. Podobně bylo ve Francii úspěšně prokazováno snížení rizika opětovného propuknutí nemoci u již operovaných pacientů.
Má více masných kyselin než kravské (s kratším řetězcem).
Jsou lehce stravitelné a mohou přecházet přímo do krve už v žaludku.

    Nejčastějšími příznaky alergické reakce na bílkovinu kravského mléka BKM jsou:
  • Atopická dermatitida (ekzém)
  • Kopřivka
  • Astma
  • Anafylaktický šok
  • Zažívací symptomy

Kozí mléko jako součást zdravé výživy

V posledních desetiletích se staly nejrůznější formy alergií doslovnou metlou lidstva. Naštěstí ne smrtící, jako AIDS, ale výrazně snižující kvalitu života. Jednou z velmi rozšířených je alergie na kravské mléko, která je rozšířena v dětské populaci až v 7,5 %. Potěšující skutečností však je, že 60 - 70% z takto postižených dětí má šanci dále mléko konzumovat. Ovšem mléko kozí, na které alergické nejsou!
Dobrou zprávou je, že kozí mléko není vhodné jen pro malé pacienty, ale také pro dospělou populaci, která docení celou řadu jeho výhod, jež ho mohou upřednostňovat před mlékem kravským. Kozí mléko je doporučeníhodné nejen díky vyššímu obsahu fosforu, vápníku a vitamínu D, ale především pro odlišné složení bílkovin a tuků, které jej činí stravitelnějším. V minulosti bylo kozí mléko doporučováno a s úspěchem podáváno při celkovém oslabení organismu, tuberkulózní pacienti jej často označovali za rozhodující faktor svého vyléčení. V dnešní době hospodářského dostatku můžeme kozí mléko úspěšně používat z celé řady dalších důvodů. Pomáhá při onemocněních trávícího traktu a přidružených orgánů, jako jsou játra či slinivka. Má totiž zásaditější charakter nežli mléko kravské a tudíž vyšší neutralizační kapacitu. Příznivě působí při oslabení imunitního systému, které je v dnešní době civilizací poznamenaného života žel časté. Švýcarští odborníci z oboru zdravé výživy zdůrazňují, že pravidelné pití kozího mléka může potlačit i tvrdošíjná onemocnění kůže, na čemž se může podílet i jeho pozitivní vliv na nervovou soustavu člověka, jejíž přetížení či nevyrovnanost může mít na kožních potížích významný podíl. Existuje tedy řada pádných důvodů, proč bychom se měli navracet k produktu, který byl kdysi v našich zemích běžně dostupný a s výhodou používaný.

Seo servis   Validátor W3C.   Top list   Žebříček
Přístupů: 41591